Wat is zazen?

Wat Zazen is, is niet echt omvattend te beschrijven, en tegelijkertijd is het de moeite waard om dat te proberen. Zazen (vaak ook kortweg zen genoemd) betekent letterlijk vertaald "zittende meditatie", of “aandachtig zitten”. Niets meer en niets minder. Soms wordt het ook heel mooi vertaald als: "Met héél je hart zitten". Als je de twee Chinese ideogrammen waarmee Zazen wordt geschreven beziet, kan je het ook lezen als Eenvoudig Leven.

Zazen is dus zitten hier en nu. Gewoon proberen om met volledige open aandacht aanwezig te zijn waar je bent, zoveel mogelijk één met de situatie zoals die is. Door dat te oefenen in meditatie, worden we vrijer om in ons dagelijks leven te handelen of niet te handelen, al naar gelang de situatie van ons vraagt.

Als we zonder al te veel oordeel zitten en onze beoefening volhouden, worden we ons geleidelijk ook bewuster van alle gedachten, gevoelens, overtuigingen, zekerheden en patronen die ons vasthouden in onszelf. We gaan zien dat al die "vastigheden" net zo vluchtig, net zo tijdelijk zijn als wolken en mist.

Zazen is een meditatieoefening die afkomstig is uit het boeddhisme. Een traditie die al eeuwenlang onderwijst dat ontwaken niets anders is, dan liefdevol samenvallen met je leven, met al het leven, hier en nu. We zitten om onszelf te bevrijden van lijden. We zitten om àlle wezens te bevrijden van lijden. En de realisatie dat jij en ik zó diepgaand één wezen zijn, terwijl we elkaar aankijken van oog tot oog en hart tot hart, dat is bevrijdend.  

 

                                  Buddha Non Buddha kl.JPG


Zen Heart Sangha