Daisan, Shoken & Jukai

Daisan

In onze traditie speelt de relatie tussen leerling en leraar een belangrijke rol. De leraar kan (ondermeer) een gids zijn op je zenpad. Ook de leraar bewandelt het pad, maar is je een eind(je) vooruit zodat hij je kan helpen. Tijdens persoonlijke gesprekken met Sensei (daisan), wissel je ervaringen uit, krijg je soms adviezen over de bewandeling van je zenpad, doe je eventueel koanstudie, enzovoorts. In daisan kan alles aan de orde komen dat voor jou van belang is voor je beoefening.

Shoken

Als je je verder en dieper wil verbinden aan de leraar kan je officieel leerling worden. Dit heet Shoken. Shoken is een korte en persoonlijke ceremonie waarmee je formeel leerling wordt van Michel Sensei. De ceremonie vindt plaats tijdens daisan. Leraar en leerling spreken hun vertrouwen uit in elkaar en in het gaan van het pad van beoefening. Sensei spreekt de gelofte uit om alles te doen wat in zijn vermogen ligt om je verder te helpen op je pad.

Jukai

Naast Shoken is er ook de mogelijkheid van Jukai. Jukai betekent: "Het ontvangen (Ju) van de geloften (Kai)". In de Jukai-ceremonie spreek je de gelofte uit dat je jezelf erkent en herkent als de Boeddha en dat je daar ook naar wilt proberen te leven. Je spreekt zestien intenties (geloften) uit, die daaraan uitdrukking en invulling geven. Je krijgt een boeddhistische naam en vanaf dat moment draag je tijdens de meditaties een door jou zelfgemaakte Rakusu, een kleine Boeddha-mantel. Je draagt de mantel van de Boeddha als erkenning en herinnering dat je de Boeddha bent. De jukai-ceremonie is openbaar, in aanwezigheid van de sangha en eventueel ook van familie en vrienden.
Op de downloadpagina kan je een documentje downloaden ter voorbereiding op Jukai met meer informatie en achtergronden.Zen Heart Sangha